Odpověď KSČM - č. 2

13.10.2013 22:10

 

Vážená paní,

 

děkuji Vám za důvěru, s kterou jste se na nás obrátila se svými dotazy, ale i seznámení s Vaším silným příběhem. KSČM se věnuje problematice exekucí, ale také s ní spojené lichvy dlouhodobě a to nejen v Poslanecké sněmovně ale i na úrovni jejích nejvyšších orgánů. Například 13. zasedání ÚV KSČM ze dne 29. 1. 2011 přijalo obsáhlý materiál nazvaný „Přístupy KSČM k exekucím a lichvě“.

 

Základním řešením problematiky exekucí by mělo podle KSČM být opětovné posílení úlohy soudů při výkonu exekucí. Bezprostředním řešením by mohla být novela exekutorského řádu, která by vedla ke snížení nákladů a zvýšení kontroly exekutorů. Lze zvažovat požadavek přeměny organizace exekutorů na principech komory advokátní, či notářské. Exekutor by mohl být ustanoven u exekucí jen v rámci soudu u něhož je registrován dle svého sídla (sníží náklady na výkon rozhodnutí, především jízdné) – jako je zákonný soudce, měl by být i zákonný exekutor.

Seznamy exekutorů by přitom byly vedeny u soudů, které rozhodují o výkonu rozhodnutí, exekutor bude vybírán soudem dle těchto seznamů a dle stanoveného pořadí. Soud musí přitom vždy uvést, zda je exekutor oprávněn ke vstupu do domu, bytu, obydlí aj. a tento objekt musí vždy řádně označit včetně jejich vlastníka a rozsahu oprávnění.

O způsobu exekuce (výkonu rozhodnutí) by rozhodl sám exekutor. Proti jeho rozhodnutí musí být vždy přípustný opravný prostředek, o němž by rozhodoval soud, který by měl právo i nařídit, aby věci byly vráceny a vše bylo uvedeno do původního stavu.

Možnost uplatnění nákladů řízení vůči povinnému případně nesprávné vedení exekuce a odpovědnost exekutora za vzniklou škodu. V tomto směru stanovit konkrétní podmínky a pravidla včetně sankcí za jejich porušení.

 

V tomto duchu pracovali i poslanci za KSČM v minulém volebním období na půdě Poslanecké sněmovny PČR. Je třeba si však uvědomit, že pravicová vláda P. Nečase většinu návrhů levicových poslanců téměř bez diskuse automaticky zamítala a většina návrhů z pera KSČM nebyla nikdy v minulém volebním období ani zařazena na pořad jednotlivých schůzí Poslanecké sněmovny PČR. Po předčasných volbách do PS PČR bude snahou KSČM tyto své návrhy oprášit a aktualizovat a dle rozložení sil v Poslanecké sněmovně, i dle relevantní síly KSČM, která jí bude dána v těchto volbách, je bude prosazovat spolu dalšími návrhy, které povedou ke zlepšení ekonomické a sociální situace většiny občanů ČR.

 

s pozdravem

 

vedoucí oddělení pro odborné zázemí, občanský sektor a mládež ÚV KSČM

Politických vězňů 9

111 21 Praha 1